۱۳۹۰ آبان ۱۰, سه‌شنبه

خط فقر در تهران؛ یک میلیون و دویست هزار تومان

همزمان با اعلام بدهکاری  3862 میلیارد تومانی دولت و تاخیر 8 ماهه در پرداخت یارانه خدمات شهری به تهرانی ها، روزگذشته با انتشار جزئیات سالنامه آماری شهرداری تهران اعلام شد که بهای سبد ‌هزینه‌ای خانوارها در تهران ماهانه به بیش از 1200000 تومان افزایش یافته و  به این ترتیب تعیین خط فقر بر اساس آمارهای قبلی معتبر نیست.

سبد هزینه خانوار در تهران در حالی به بیش از یک میلیون و دویست هزار تومان افزایش یافته که یک خانواده چهار نفری  قرار بوده ماهانه معادل 178 هزار تومان یارانه نقدی از دولت دریافت کنند، که این رقم نیز با احتساب تاخیر دولت در پرداخت یارانه خدمات شهری به تهرانی ها، به عدد 3862 میلیارد تومان رسیده است.

بنا به نوشته سایت آفتاب، در گزارش سالنامه آماری شهرداری تهران آمده است: "حداقل هزینه ماهانه خانوارهای ساکن تهران، رقمی معادل یک میلیون و 216 هزار تومان است؛ به طوری که هزینه سالانه خانوارهای مناطق شهری تهران حداقل 14 میلیون و 600 هزار تومان برآورد شده است که 12 میلیون آن را هزینه‌های غیرخوراکی و مابقی را خوراکی تشکیل می‌دهد. سهم هزینه تامین مسکن شامل اجاره‌بها یا قیمت خرید، بخش قابل‌توجهی از هزینه‌های غیرخوراکی را به خود اختصاص می‌دهد".

این گزارش افزوده است: "2 میلیون و 373 هزار خانوار - با بُعدخانوار سه‌نفر- در این کلانشهر ساکن هستند که مجموع جمعیت تهران را به 8 میلیون و 217 هزار نفر رسانده است. براین اساس منطقه 22 دارای کمترین جمعیت ساکن و منطقه 4 دارای بیشترین جمعیت ساکن است. افزایش اجاره بها نیز موجب شده است که گرایش متقاضیان مسکن به سمت واحدهای مسکونی با متراژ کمتر از 100 متر افزایش پیدا کند، به‌طوری که عمده تهرانی‌ها تمایل به اجاره یا خرید آپارتمان‌های 50 تا 70 مترمربعی با حداقل دارای 2 اتاق را دارند که همین گرایش هم‌اکنون باعث افزایش واحدهای مسکونی با تعداد دو اتاق در سطح شهر تهران شده است".

این گرایش درحالی از زبان آمارهای شهرداری تهران بیان شده که محمود احمدی نژاد دو ماه قبل از لزوم احداث "خانه های ویلایی هزار متری" برای شهروندان سخن گفته بود.

او گفته بود: "درخواستم از وزارت مسکن، طراحان و معماران و مردم این است که به آرامی از فضای آپارتمانی 40، 50، 60 و 70 متری فاصله بگیرند".

احمدی نژاد در فاصله چند روز، در اظهار نظری دیگر چنین گفت: "1000 متر زمين به هر خانوار براي احداث باغ و ويلا اهدا می‌شود".

گفتنی است آخرین گزارشی که سال گذشته از سوی بانک مرکزی درباره هزینه خانوار منتشر شده نیز نشان می دهد که تراز دخل و خرج خانوارهای ایرانی، منفی است و هر خانوار ایرانی به طور متوسط ماهانه ۳۰۰ هزار تومان کم می‌آورد.

پس از انتشار این گزارش، احمدی نژاد روند انتشار آمارهای اقتصادی را مسدود کرد.

در آن گزارش که البته پیش از افزایش 30 درصدی اجاره بهای مسکن منتشر شده، آمده بود: "متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار شهری حدود ۱۲۷ میلیون و ۱۳۹ هزار ریال (ماهانه حدود ۱۰ میلیون و ۵۹۵ هزار ریال) بوده که نسبت به سال قبل از آن ۱۰٫۱ درصد افزایش داشته است".

پس از انتشار این آمار از سوی شهرداری تهران، رئیس کمیته تعیین دستمزد استان تهران خواستار افزایش رقم دستمزد کارگران شد؛هر چنداعلام کرد  کماکان خط فقر را 800 هزار تومان فرض می کند.

علی اکبر عیوضی دراین مورد به ایلنا گفته بود: "بین دستمزد مصوب شورای عالی کار با نرخ سبد هزینه خانوار کارگری فاصله ۴۰ درصدی  وجود دارد. میزان دستمزد کارگران به منظور تامین نیاز سبد هزینه خانوار کارگری باید بر مبنای ۵۰۰ هزار تومان در سال جاری تعیین می‌شد. این در حالیست که نرخ خط فقر کلان شهرهای کشور بیش از ۸۰۰ هزار تومان برآورد شده است. شورای عالی کار باید با در نظر گرفتن نرخ سبد هزینه واقعی خانوار کارگری نسبت به تعیین مصوبه مزدی کارگران اقدام کند. هم اکنون  بیش از ۴۰ درصد از جامعه کارگری کشور حداقل دستمزد را دریافت می‌کنند و  بیش از نیمی از کارگران کشور زیر خط فقر گذران معیشت می‌کنند".

گفتنی اینکه بر اساس مصوبه شورای عالی کار، حداقل دستمزد در سال 90 تنها 330 هزار تومان تعیین شده است. بی این ترتیب و با استناد به گزارش سالنامه آماری شهرداری و سخنان رئیس کمیته دستمزد تهران هم اکنون بیش از 40 درصد از خانوار های ایرانی با 900 هزار تومان کسری در هزینه ماهانه رو برو هستند.

آمارهای تکان دهنده درباره نرخ جدید فقر و هزینه خانوار و فاصله آن با درآمدها، در حالی است که روزنامه "تهران امروز" در گزارش دیروزش از عدم واریز یارانه نقدی تهرانی ها به میزان 3862 میلیارد تومان خبر داده و نوشته است: "برآوردهای مالی کارشناسان شهری خبر از بدهکاری 3862میلیارد تومانی دولت به شهروندان تهران می‌دهد. این در حالی است که از این میزان بدهکاری دولت به شهرداری تهران 2562 میلیارد تومان آن مربوط به تمامی حوزه‌های مدیریت شهری است که با احتساب یک میلیارد دلار برداشت مترو پایتخت از حساب توسعه ملی 1300 میلیارد تومان دیگر نیز به این بدهکاری دولت اضافه می‌شود".
این رقم درحالی اعلام شده که طی هفته های گذشته نیز بدهکاری یارانه ای  دولت به بخش تولید نیز معادل 7700 میلیارد تومان اعلام شده بود، اما احمدی نژاد همچنان خود را در اجرای طرح  تحول اقتصادی موفق می داند

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر