۱۳۹۰ دی ۱۳, سه‌شنبه

بازتاب خبر در روزنامه دانمارکی صبح سه شنبه فرماندۀ کل ارتش ایران ناوگان پنجم آمریکاراتهدیدکرد

فرمانده کل ارتش ایران با اشاره به خروج ناو هواپیمابر آمریکایی از خلیج فارس به دریای عمان همزمان با رزمایش دریایی ولایت 90 به آنها تذکر داد که توصیه می‌کنیم این ناو به خلیج فارس برنگردد چرا که ما فقط به تذکر بسنده نخواهیم کرد

Den seneste tids spændinger mellem Iran og Vesten tager nu til. Iran advarer i dag USA mod at dirigere et hangarskib fra Den Femte Flåde tilbage gennem Hormuzstrædet.
"Vi insisterer på, at skibet ikke returnerer til dets base i Den Persiske Golf. Vi har ikke i sinde at gentage denne advarsel," siger det øverste hoved i den iranske hær, brigadegeneral Ataollah Salehi ifølge AFP.
Der er tale om hangarskibet USS John C. Stennis, der er et af de største krigsskibe i den amerikanske flåde.
USA har altid mindst et hangarskib i nærheden af Golfen, og landets Femte Flåde holder til i Bahrain.
Stennis passerede i sidste uge tæt forbi en storstilet iransk flådeøvelse i Hormuzstrædet. En sejlads, som den amerikanske hærledelse kaldte "rutine".
Mandag spillede Iran yderligere med musklerne, da landet testede to langtrækkende raketter som afslutningen på en 10 dage lang flåde- og flyøvelse i Hormuzstrædet.
Frankrig vil indføre sanktioner via EU
Samtidig opfordrer Frankrig sine unionsfæller i EU til at blive enige om indførelsen af hårdere sanktioner mod Iran.
"Frankrig ønsker en skærpelse af sanktionerne, og præsidenten (Nicolas Sarkozy, red.) har udformet to konkrete forslag. Det første er en indefrysning af den iranske centralbanks værdier, og det andet er en embargo på Irans olieeksport," siger den franske udenrigsminister Alain Juppe til fransk tv.
USA er i gang med at indføre netop sådanne sanktioner, og Frankrig ønsker altså, at Europa skal følge trop inden udgangen af årets første måned.
Ifølge Alain Juppe skal EU tage lignende skridt inden den 30. januar for at vise landenes "beslutsomhed".
Sanktionerne kommer som følge af Irans omstridte atomprogram.
"Iran forfølger muligheden for at fremstille atomvåben. Det er jeg på ingen måde i tvivl om," siger Juppe.
Vil ikke udelukke militæraktion
Styret i Teheran nægter Vestens beskyldninger om, at programmet er et skalkeskjul for fremstilling af højt beriget uran, der kan benyttes i atomvåben.
Iran understreger, at programmet kun tjener fredelige formål.
USA og Israel siger, at man ikke vil udelukke en militæraktion, hvis ikke det vil være muligt at finde en diplomatisk løsning