۱۳۸۹ بهمن ۹, شنبه

Executie Bahrami bevestigd; contacten met Iran bevroren

DEN HAAG - De Iraanse ambassadeur bevestigt dat de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami is geëxecuteerd. Nederland heeft daarop direct alle contacten met Iran bevroren, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Iraanse ambassadeur bevestigde de dood van Bahrami vanmiddag tegenover minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Rosenthal spreekt van een 'schandaal door een barbaars regime'. Hij is diep geschokt, aldus zijn woordvoerder. De minister voelt zich overvallen, temeer daar de Iraanse ambassadeur in Den Haag vrijdag nog bevestigde dat het proces nog niet was afgesloten omdat er meer dingen voor nodig waren, zei de woordvoerder van Rosenthal zaterdag. 'Alle rechtsmiddelen waren nog niet uitgeput', zei de ambassadeur nog.DiplomatenHet bevriezen van alle contacten met Iran betekent onder meer dat Iraanse diplomaten vooraf schriftelijk toestemming moeten vragen aan het ministerie als zij ambtelijke contacten willen met Nederlandse overheden. Ook is de bewegingsvrijheid van de ambassadeur en zijn staf beperkt.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlandse Iraniërs dringend naar Iran te reizen, omdat dat gevaarlijk is. Nederland heeft niet de middelen hen in Iran consulaire bescherming te geven, omdat Teheran de dubbele nationaliteit niet erkent. Voor de Iraanse autoriteiten zijn het alleen Iraniërs.
Rosenthal kaart de kwestie maandag in de EU aan tijdens de raad van ministers van Buitenlandse Zaken, om zo mogelijk te komen tot Europese maatregelen tegen Iran.Drugshandel:Vanochtend meldden lokale media al dat Bahrami zou zijn geëxecuteerd, nadat ze schuldig was verklaard aan drugshandel en -bezit. Zij baseerden zich op uitlatingen van het Openbaar Ministerie in Teheran, de hoofdstad van Iran.Bahrami werd eind 2009 gearresteerd nadat ze een demonstratie tegen de regering zou hebben bijgewoond. Ze was in Teheran op familiebezoek. Uiteindelijk werd Bahrami ter dood veroordeeld wegens drugsdelicten.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر