۱۳۸۹ دی ۱, چهارشنبه

Iran forbyder instruktør at lave film i 20 år

Den anerkendte iranske filminstruktør Jafar Panahi er blevet idømt seks års fængsel af en domstol i Teheran.Desuden må Panahi ikke lave film de næste tyve år, skriver avisen The Guardian. Det vil sige, at han først kan lave sin næste film, når han er blevet 70. Ifølge Panahis advokat er instruktøren blevet dømt for i hemmelighed at indsamle og udbrede propaganda mod det iranske regime. Advokaten vil anke dommen, som også forbyder Panahi at give interview eller rejse ud af landet i 20 år.
LÆS MEREIranske Panahi kom ikke til Venedig
Panahi er en erklæret tilhænger af den grønne bevægelse i Iran, der er i oppostion til præstestyret.
Anholdt i forbindelse med omstridt valgHan blev anholdt i juli sidste år, da han deltog i en sørgedemonstration for de demonstranter, der blev dræbt i forbindelse med det omstridte præsidentvalg, som Mahmoud Ahmadinejad vandt. Siden blev han løsladt, men fik forbud mod at forlade landet.
I februar blev Jafar Panahi så arresteret på ny og anbragt i Teherans berygtede Evin-fængsel.
Og en lang række protester fra kendte filmfolk og kulturpersonligheder fra hele verden har ikke kunnet formildne styrets holdning til Panahi.
Kollega også dømt
Også en anden filmmand, Muhammad Rasoulof, fik en dom på seks års fængsel i går.
LÆS OGSÅSpielberg kæmper for fængslet instruktør
Jafar Panahi har fået priser for sine film i Cannes i 1995 og i Venedig i 2000. I et interview i september sagde Panahi ifølge The Guardian: »Når en instruktør ikke laver film, er det som at være fængslet. Selv når han kommer ud af det lille fængsel, går han rundt i et større fængsel

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر